Met één of twee f-en?

Meneer, uw naam? Peter van der Werf
-van de- of -van der-? van der
Werf met één of twee f-en? één f, jaja, de arme tak van de familie

Dit gebeurt bijna altijd als je van der Werf heet. Ik vraag me wel eens af: waarom niet met twee f-en? Is er in de loop van tijd een f verloren gegaan? of zijn we inderdaad de arme tak van de familie en is er een afsplitsing met 2 f-en?

detail horloge Jan van der Werff
Detail van het horloge van Jan van der Werff

Mijn overgrootvader schreef zijn naam als Jan van der Werff. Dit weten we uit familieverhalen en de naam die op  zijn zakhorloge staat,  twee f-en dus! Bij mijn opa moet het dus verkeerd zijn gegaan, want die schreef zijn naam als Pieter van der Werf.

Jan van der Werff
Ondertekening trouwakte Jan van der Werff met Anna Catharina de Jong

Jan trouwt op 18 mei 1904 met Anna Catharina de Jong. Bij ondertekening van de trouwakte schrijft Jan zijn achternaam als v/d Werff (bovenste handtekening). Opvallend is dat de handtekening van de Gerben van der Werf (derde handtekening) één f heeft! Gerben is de vader van Jan. Dus is het toch één f?!

Waar komt dat de naam van der Werf vandaan? Misschien vind ik daar een aanknopingspunt. Wat speurwerk levert het volgende op:

1811 familienaam Van Der Werf
1811 familienaam Van Der Werf

In 1811 werd door Napoleon de burgerlijke  stand ingevoerd. Iedereen moest een achternaam aannemen waardoor het makkelijker was om belasting te innen en dienstplichtigen op te roepen. Gerben Aukes, geboren in 1763, legt in 1811 de familienaam Van der Werf vast. Het is dus één f.

Bronnen:

Een gedachte over “Met één of twee f-en?

  1. Dag Peter,

    Ik heb met genoegen bovenstaand verhaal gelezen. Zeer herkenbaar. Leuk dat iemand zich met onze familiegeschiedenis bezighoudt. Ik ben namelijk ook een achterkleinzoon van Jan van der Werff. Mocht je geïnteresseerd zijn: ik heb aardig wat foto’s uit de eerste helft van de 20e eeuw over ‘onze’ familie van der Werf. Ook bezit ik nog een kopie van een brief uit 1910 van Egberdina Biel aan Jan van der Werff en zijn vrouw.

    Hartelijke groet,

    René van der Werf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *