De Tiendaagse Veldtocht

Prent Tiendaagse Veldtocht
Prent Tiendaagse Veldtocht bron: Wikipedia

Binnen de familie zijn enkele voorwerpen bewaard gebleven. Een hele opvallende is een bronzen kruisje. Niemand weet waar die vandaan komt, behalve dan uit de Van der Werf kant. Op de voorkant staat een gekroonde W en op de achterkant de jaartallen 1830-1831 en trouw aan koning en vaderland. Na wat zoeken op internet kom je al gauw op de Tiendaagse Veldtocht. Willem II trok ten strijde tegen de Belgische opstand. Hij slaagde hierin, maar onder druk van Frankrijk kreeg België toch hun soevereiniteit.  

Metalen kruis 1830 - 1831 Tiendaagse Veldtocht
Metalen kruis 1830 – 1831 Tiendaagse Veldtocht

Er moet dus een militair in de familie zitten! De enige militaire opmerking die ik in de Van der Werf kant ben tegengekomen is Frans Huijs. Op 2 mei 1785 trouwde zijn dochter Frederica Huijs met Reneke Renskes in Kantens. Bij de vader staat vermeld dat hij hopman is. Hopman is een verbastering van het Duitse Hauptmann en staat voor kapitein. Op zoek naar meer info over Frans Huijs:

 • 9 augustus 1742 wordt Frans gedoopt. Ouders zijn Hermannes Huijs en Frederica Folkers
 • 3 augustus 1763 trouwt Frans Huijs met Louwijna de Baar te Appingedam, brouwer
 • 8 december 1763 kerkelijke inschrijving Louwijna de Baar, met attestatie van Rottum, zijnde de huisvrouw van de brouwer Frans Huijs.
 • 2 april 1764 wordt dochter Frederica te Appingedam gedoopt
 • 12 februari 1766 wordt zoon Kornelis te Appingedam gedoopt
 • 3 februari 1768 wordt Harmanna Johanna te Appingedam gedoopt
 • 7 februari 1768 overlijdt Louwijna de Baar

Hmmm geboren in 1742, dan zou hij 88 jaar zijn geweest op het slagveld in Hasselt. Dat lijkt me sterk. Frans Huijs zou, als hij inderdaad hopman is geweest, in het Staatse leger hebben gediend en waarschijnlijk dan in de vestingsstad Delfzijl. Helaas valt daar zeer weinig (online) over terug te vinden want er zijn maar enkele stamboeken uit die periode bewaard gebleven.

Van wie is nou dat kruisje? Dan maar alle mannelijke namen uit de kwartierstaat invullen op de zoekmachine van het archief. Het resultaat Egbert Klassens Biel, 8e Regiment Infanterie 1814-1818.

stamboek militairen Egbert Klassens Biel deel 1

stamboek militairen Egbert Klassens Biel deel 2De laatste kolom staat ‘den 6 april 1846 gepasporteerd’, dus met eervol ontslag. Helaas wordt de Tiendaagse Veldtocht niet genoemd, maar Egbert is de enige militair die ik kan vinden en in de juiste periode. Dus het kruisje is waarschijnlijk van hem.

De Tiendaagse Veldtocht is dan wel niet genoemd, maar de een na laatste kolom geeft nog iets interessants: ‘1815 in Braband x Frankrijk’ (kolomnaam is veldslagen – niet op de foto). Dit kan maar één ding betekenen, namelijk Egbert heeft deelgenomen (of bijdrage geleverd) aan de veldslagen tegen Napoleon! Dit is de slag bij Quatre Bras of de slag bij Waterloo.

Bronnen:

3 gedachten over “De Tiendaagse Veldtocht

  1. Hallo Margiet,
   Dank voor je reactie! Ik probeer het op te zoeken op de website http://www.gahetna.nl, maar kom in de stamboom geen van der Werf tegen in Dokkum en in de juiste periode. Heb je een bron voor mij? dat maakt het zoeken wat makkelijker….
   Groet Peter

 1. Hallo,
  Ik zie bij u de namen Frans Huijs en Louwijna de Baar staan. Zij zijn ook mijn directe voorouders. De stamboom van Louwijna gaat nog een stuk terug, haar grootvader was Jacob Coehoorn, gehuwd met Loucke Eeverts, wonende op steenhuis Tacuma te Uithuizen. Hij was luitenant. Zij vader Johan Coehoren was getrouwd met Renske Takuma. Ook hij was militair en afkomstig uit Groothusen. De lijn van Renske Takuma gaat via haar moeder terug tot Focko Ukena . (1365-1437) een Oostfriese hoofdeling die streed voor de Friese vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *