Herman! Van wie zijt gij een zoon?

Wapen Helmich

Een familieverhaal is dat de Noorda kant van adellijke afkomst is en een landgoed in Duitsland heeft gehad. Dat is natuurlijk interessant om uit te pluizen. Mijn neef Wim heeft de mannelijke lijn al eens opgeschreven en daaruit komt dat de Noorda’s voornamelijk van Drentse afkomstig zijn. Jammer genoeg is voor 1811 de achternaam Noorda vrijwel niet meer terug te vinden in Drenthe, laat staan in de noordelijke drie provincies. Vanwege de invoering van de burgerlijke stand in 1811 heeft Harm Geerts waarschijnlijk besloten om met de achternaam Noorda door het leven te gaan.

De mannelijke lijn van de Noorda’s levert dan wel niets op, maar misschien is via de vrouwelijke lijn wat te vinden? Zo gezegd, zo gedaan. Na enkele vrouwelijke lijnen te hebben uitgezocht, kom ik bij Berend Schutte en Jacobje Engberts en daar staat ineens een connectie met Duitsland:

huwelijksakte Berend Schutte

Berent Schutte is afkomstig uit Neuenhaus, graafschap Bentheim. Zijn vader is Jan Simon Schutte en die maar even in google zoeken. Google is in dat opzicht makkelijk, want dan zie je gelijk of andere mensen ook al het idee hebben gehad om het uit te zoeken. En dat was zo. Meerdere websites geven aan dat er een link is met de familienaam Helmich en voert helemaal terug naar 1420! Het is alleen jammer dat niemand bronnen geeft en bij navraag blijkt dat veel mensen het van elkaar hebben gekopieerd. Dat schiet niet op. Dan maar zelf de bronnen opzoeken en houdt het uiteindelijk op bij Herman Helmich en zitten we ongeveer tussen 1620 en 1660. Verder zullen we hier niet komen, omdat waarschijnlijk de vroegere kerkboeken niet meer bewaard zijn gebleven.

Diverse websites geven aan dat de familie Helmich tot 1420 terug gaat, dan moet er ergens meer te vinden zijn. Mijn zoektocht leidt nu naar het Centraal Bureau voor de Genealogie in Den Haag. Daar schijnt volgens hun website een stamboom te liggen van de familie Helmich en bleek ook zo te zijn. Jammer genoeg gaf het niet eenduidig de connectie met mijn Herman, maar wel bronnen! Het Nederland´s Patriciaat -het blauwe boekje- en het Leenrepertorium van Overijissel.

In het blauwe boekje zijn vooraanstaande, niet-adellijke families genoemd en is in te zien bij het Historisch Centrum Overijssel. Lekker dichtbij huis. Het Leenrepertorium is zo te downloaden van de website van Historisch Centrum Overijssel als pdf. Het is een bestand van maar liefst 4228 pagina’s, waarin beleningen van landgoederen zijn geregistreerd en gaat helemaal terug tot 1400. Veel informatie over de Helmichs gevonden. Bijvoorbeeld dat zij beleend waren met het (land)goed Berndingh, richterambt Oldenzaal in het buurtschap de Lutte. Maar jammer genoeg niet de connectie gevonden die al die websites suggereren. Daar staat namelijk dat Herman Helmich de zoon is van Geert Helmich en Derkje Kuytenbrouwer. Hoe langer ik met de Helmichs bezig ben, hoe minder ik overtuigd ben dat dit klopt. Geert en Derkje trouwen in 1595, terwijl Herman ongeveer in 1620 moet zijn geboren (zijn zoon Geert trouwt in 1664 en als je ongeveer 20-25 jaar per generatie rekent). Daar is naar mijn idee net iets te veel tijd tussen (1595 en 1620). Ik ben er wel van overtuigd dat er wel verwantschap is tussen mijn Herman en de Helmich stamboom, om de simpele reden dat namen Geert en Herman in beide terugkomen. Daarnaast ligt Neuenhaus (mijn Herman) niet zo gek ver van Oldenzaal (de Helmichs).

Ondertussen heb ik zoveel informatie over de Helmichs gevonden dan het mogelijk is om een uitgebreide stamboom van de maken (zie Parenteel Helmich). Bij het maken kwam ik twee kandidaten tegen die in de juiste periode leefden. Eén daarvan is volgens mij de meest waarschijnlijke connectie: (ACHTERHAALD!, zie deel 2)

stamboom Noorda - HelmichDeze Herman is volgens mij de meest waarschijnlijke connectie omdat:

  • De tijdsperiode past veel beter, want Herman en Geesken N. trouwen in 1641. Destijds kreeg men vaak binnen een paar jaar na het trouwen kinderen. In de Helmich stamboom duurde dit ongeveer 10 jaar en is erg lang. Het lijkt mij waarschijnlijk dat daar nog minimaal 2 onbekende kinderen zijn, waarvan Geert waarschijnlijk één is.
  • Het was gebruikelijk om je kinderen te vernoemen. De oudste zoon werd vaak naar opa vernoemd en de oudste dochter naar oma. De kinderen die daarna komen werden vaak naar de broers en zussen van de vader of moeder vernoemd. Twee kinderen van Geert en Swenne hebben namen die niet voorkomen in de Helmich stamboom voorkomen, namelijk Jan en Harmen. Deze namen komen, vooral de naam Jan, in de oma’s kant -Hampsink- veel voor.
  • Duidelijk is dat dochter Jenne naar de zus van Herman -Jenneken- is vernoemd.

Het is vrijwel onmogelijk om dit met 100% zekerheid te concluderen, omdat veel kerkboeken uit die vroege periode verloren zijn gegaan of incompleet zijn. Het lijkt mij de meest waarschijnlijke stamboom van mijn oma.

Kortom: De Noorda’s zijn niet van adel, maar wel afkomstig van een vooraanstaande familie Helmich, met een landgoed en een Duitse connectie.

 

Bronnen: zie Parenteel Helmich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *