Familiewapen Coehoorn

Op het moment dat het grote project over de Helmichs in Oldenzaal z’n beetje was afgerond, schreef iemand een berichtje op het verhaal De Tiendaagse Veldtocht. In dit verhaal heb ik de mannen in de kwartierstaat Van der Werf gecontroleerd of zij militaire zijn geweest. De eerste die ik tegen kwam was Frans Huijs, echtgenoot van Louwijna de Baar. Nou bleek Frans Huijs behoorlijk bejaard te zijn op het slagveld en daardoor heb ik Frans niet meer verder bekeken. Grappig hoe z’n berichtje, die iemand achterlaat, tot iets leuks kan leiden. De persoon schreef dat Louwijna de Baar afstamt van Jacob Coehoorn en vervolgens via zijn moeder Renske Takuma van een adellijke lijn tot Focko Ukena, een Friese hoofdeling die streed voor de Friese vrijheid.

Nou klinkt dat geweldig, maar klopt het ook? Ik heb in ieder geval het spoor terug kunnen vinden tot een Johan Coehoorn (zie afbeelding hieronder). Via doop en trouwakten kom ik terug op Jacob Coehoorn en Louwke Eeverts in 1667. Hij is luitenant en wonende op Takema en zij komt van Usquert, Rottumer Nijenhuis. Takuma was een steenhuis in Uithuizen. Uit het huwelijkscontract blijkt verder dat Johan Coehoorn de vader is van Jacob Coehoorn.

Tijdlijn Van der Werf en Coehoorn (op basis van trouwjaar) – beweeg met de muis van links naar rechts over de afbeelding 

Na wat speurwerk op internet kwam ik onderstaande graftekst tegen van een graf in de kerk van Uithuizen. Vanwege het verschil in jaartallen is deze Johan Coehoorn waarschijnlijk de opa van Jacob. En verder…. een beschrijving van een wapen!

JOHAN COEHOORN H … TAKUMA … 1595 GESTORVEN … FEBRUARY, VERWACHTENDE EEN SALIGE OPSTANDINGE IN CHRISTO.
Wapen: Twee beslagen en gesnoerde hoorns onder elkaar. Helmteken: een gesnoerde en geringde hoorn

Afgelopen dinsdag was ik op bezoek bij mijn ouders in Ten Boer en ’s middags zijn we naar Uithuizen gereden. Het graf ligt midden in de kerk  en is een looppad. De tekst is daardoor bijna niet meer leesbaar en het wapen is gelukkig nog herkenbaar.

Graf Johan Coehoorn van Takuma 1595
Graf met wapen Johan Coehoorn van Takuma 1595

Veel verder dan dit ben ik nog niet gekomen. Johan, de vader van Jacob, blijkt namelijk 2-3 keer getrouwd te zijn en het is niet echt duidelijk wie de moeder van Jacob is. Het kan Renske Takuma zijn, maar ook niet. De doop- en trouwbronnen drogen namelijk hier z’n beetje op. Ik heb nog een paar ideetjes om er achter te komen. Genoeg voor een volgend verhaal.

Bronnen:

  • Trouw- en doopakten op http://www.allegroningers.nl
  • Beschrijving huwelijkscontract Jacob Coehoorn en Louwke Eeverts, pagina 363 van de Navorscher op http://www.dbnl.org/arch/_nav001189101_01/pag/_nav001189101_01.pdf
  • Beschrijving grafzerken kerk Uithuizen op http://www.redmeralma.nl/uithuizen.htm

Een gedachte over “Familiewapen Coehoorn

  1. Mooi geschreven. Johan Coehoorn en Renske Tacuma zijn ook mijn directe voorouders. Ik meende ergens te hebben gelezen dat Renske haar vader (Syger Takema) getrouwd was met Anna Ewes die op haar beurt weer een nakomeling van Fokko Ukena was, dit kan ik echter nergens weer vinden. Het schijnt verder dat Johan Coehoren afkomstig was uit het duitse Groothusen. Helaas is zijn grafsteen, waar ik vele malen onbewust ben overheen gelopen, vrijwel onleesbaar. Ik ben zeer benieuwd wat hier verder op stond.
    groeten, Wim Slager, Uithuizermeeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *