Louis Andries, brouwer bij Barbarossa

Reclame brouwerij Barbarossa
Reclame brouwerij Barbarossa

Mijn vader, Louis Andries, geboren 28 december 1919 te Haren.

Hij heeft na de lagere school, volgens mij was dat de Julianaschool, de “ambacht”school (LTS) gedaan ( van ongeveer 1932 – 1936).  Zo vlak voor de oorlog, lag het werk niet voor het oprapen. Opa was dus in feite elektricien, maar door de grote werkloosheid had zijn vader Geert (dus mijn opa) een baan voor hem geregeld bij de bierbrouwerij “de Barbarossa” in de wijk Helpman te Groningen.

Hij sprak niet nooit over de oorlogsjaren, maar sporadisch vertelde hij wel eens wat, zoals dat ze een boom gekapt hadden, dat was om thuis de kachel op te stoken en eten klaar te maken, maar dat ging bijna mis, want ze liepen tegen een paar Duitse soldaten aan.
Deze vroegen waar zij de boom voor nodig hadden, zeker voor thuis voor de kachel om te koken.
Nee, zeiden ze , dat is voor de brouwerij, voor bier. Nou dat wilden de Duitsers wel eens zien, dus samen naar de brouwerij. Naar meneer Ru Mees (de directeur), deze voelde al nattigheid en beaamde het hele verhaal en gaf de Duitsers een paar flesjes bier en de Duitsers vertrokken weer en de boom werd in stukken gekapt en in de fietstassen gedaan en s’avonds mee naar huis vervoerd. Dit hele verhaal gebeurde herhaaldelijk, want zo konden ze de Duitsers , met een paar flesjes bier rustig houden.

Reclame bokbier Barbarossa          Reclame Barbarossa pils

Reclame Barbarossa Bokbier en pils

Zo tegen het einde van de oorlog moest Louis naar Duitsland, om te werken, dat heeft de huisarts verhinderd, want die had, al eerder, tegen mijn vader gezegd, als je een oproep krijgt om in Duitsland te werken, dan moet je bij mij komen, om je wratten op je handen te laten behandelen, alzo is het gebeurd.
Hij hoefde toen niet naar Duitsland, maar kon hij wel bij een of andere boer op het hoge land aardappels “krabben”, dus rooien. Verder weet ik niet veel. Dit vertelde hij over de oorlog.

Een aantal jaren na de oorlog zijn ze getrouwd en later is Geert geboren. Eerst hebben we in de Atjehstraat gewoond. Ik heb daar niet veel herinneringen aan. Het enigste wat ik nog van die tijd weet is, dat het mooi weer was en de bovenbuurvrouw mij een traktatie over de balkonrand toegooide. Die traktatie was een lolly en die lolly heeft veel indruk op mij gemaakt. Het was een stokje met daarop een druppelvormige hartje met papieren blaadjes erom toegevouwen, als je de blaadjes opengevouwen had, had je een mooie bloem.

Op mijn 4-jarige leeftijd gingen we verhuizen van de Atjehstraat naar de Emmastraat nr. 14 in de wijk Helpman, direct achter de Brouwerij Barbarossa waar mijn vader werkte.
Tot zo ver het verhaal van van opa.

Een gedachte over “Louis Andries, brouwer bij Barbarossa

  1. Wat een mooi verhaal, en het biermaken zit toch in de genen, onze buurman Peter maakt ook bier. Dus de appel valt niet ver van de boom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *