Hendrik Vorgerink

Hendrik Vorgerink
Born on 1620 in Neuenhaus Dld
Facts
 • Birth - 1620 Neuenhaus Dld
Ancestors
   
?
 
 
?
  
  
  
?
 
  
 
  
?
 
 
?
  
  
  
?
 
Family Group Sheet - Spouse
Hendrik Vorgerink (M)
Birth1620Neuenhaus Dld
Death
Marriageto ?
Father?
Mother?
? (U)
Birth
Death
Father?
Mother?
CHILDREN
MBerent Vorgerink
Birth1647Neuenhaus Dld
Death5 APR 1688Neuenhaus Dld
Lifetime Historical Events
 • 1626 (6 jaar oud) - Peter Minuit "koopt" het eiland Manhattan van de Manhattoes-indianen voor 24 dollar en legaliseert hiermee de nederzetting Nieuw-Amsterdam (het latere New York) die het voorgaande jaar gesticht werd aan de monding van de Hudson River.
 • 1626 (6 jaar oud) - Postume uitgave, een jaar na het overlijden van Adriaen Valerius, van de bundel Geuzenliederen Nederlandsche Gedenck-Clanck met hierin onder andere het Wilhelmus, dat een ouder geuzenlied is waarvan de oorsprong tot het begin van de opstand teruggaat. In 1932 zal dit het nationale volkslied van Nederland worden en daarmee het oudste officiële of officieuze volkslied van een in de Verenigde Naties vertegenwoordigde staat zijn.
 • 1642 (22 jaar oud) - Abel Tasman omzeilt het continent Australië zonder daar zelf weet van te hebben. Wel ontdekt hij Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tonga.
 • 1642 (22 jaar oud) - Rembrandt voltooit De Nachtwacht.
 • 1648 (28 jaar oud) - Met de Vrede van Munster komt een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. De tekst van het Twaalfjarig Bestand wordt als uitgangspunt genomen, maar de Republiek wordt nu door Spanje als soevereine staat erkend. Ook wordt de vrije vaart op Indië gegund en wordt geen voordeel bedongen voor de katholieken.
 • 1652 (32 jaar oud) - In mei is de Nederlandse luitenant-admiraal Maarten Tromp wat traag om een Engelse vloot in het Kanaal te groeten door zijn vlag naar beneden te halen. De Engelsen staan erop in de Engelse wateren als eerste gegroet te worden. Als antwoord vuurt de Engelse generaal-ter-zee Robert Blake drie waarschuwingsschoten met scherp waarvan het derde de Brederode treft, wat het begin is van de Slag bij Dover. Op 10 juli verklaart het Engelse Parlement de oorlog. Latere gevechten in deze Eerste Engelse Oorlog worden over het hele Kanaal en zuidelijke Noordzee uitgevochten: de Slag bij Plymouth wordt in augustus gewonnen door vicecommandeur Michiel de Ruyter, de Slag bij de Hoofden bij de Theems wordt verloren door viceadmiraal Witte de With en de Slag bij de Singels in december wordt gewonnen door Tromp, waardoor Blake in het parlement vernederd wordt, aangezien hij had gedacht dat de oorlog voorbij was en het grootste gedeelte van de vloot naar de Middellandse Zee heeft gestuurd.
 • 1655 (35 jaar oud) - Christiaan Huygens ontdekt Titan, de grootste maan van Saturnus.
 • 1662 (42 jaar oud) - De welvaart in de Hollandse republiek bereikt een hoogtepunt. Amsterdam is uitgegroeid tot de belangrijkste handelsstad in de wereld en heeft meer dan 100.000 inwoners.
 • 1665 (45 jaar oud) - Anthoni van Leeuwenhoek slijpt zijn eigen lenzen en bouwt een microscoop en ontdekt daarmee microscopische diertjes.
 • 1665 (45 jaar oud) - Bernhard von Galen, bisschop van Munster, belegert Groningen.
 • 1666 (46 jaar oud) - Na de Nederlandse overwinning in de Vierdaagse Zeeslag (11 - 14 juni) lijkt het er even op dat Engeland al verslagen is, maar tot ieders verrassing kan het toch opnieuw een vloot uitrusten die sterk genoeg is om op 4 augustus in de Tweedaagse Zeeslag bij North Foreland de Nederlandse vloot aan de rand van de afgrond te brengen. De Republiek begint geldgebrek te krijgen, wat nog verergerd wordt door een Engelse raid die een handelsvloot op het Vlie verwoest.
 • 1672 (52 jaar oud) - Raadspensionaris van Holland Johan de Witt, de belangrijkste staatsman van dat moment, wordt samen met zijn broer Cornelis de Witt, lid van de Staten-Generaal, in Den Haag door een woedende menigte gelyncht. Dit gebeurde bij de Gevangenpoort, waar Cornelis zojuist gevangen is gezet wegens een vermeende beraming van een moordaanslag op Willem III. Die wordt met steun van de Oranjepartij tot stadhouder benoemd.
 • 1672 (52 jaar oud) - In maart Engeland verklaart de Republiek de oorlog, de Derde Engelse Oorlog.
 • 1673 (53 jaar oud) - De Eerste en Tweede Slag bij het Schooneveld en de Slag bij Kijkduin worden gewonnen door Michiel de Ruyter, waarna Engeland zich terugtrekt uit de strijd.
 • 1677 (57 jaar oud) - Spinoza overlijdt, waarna zijn levenswerk Ethica ordine geometrico demonstrata door vrienden wordt uitgegeven. Het leidt tot heftige debatten en na enkele maanden wordt een verbod op publicatie uitgevaardigd door de Staten van Holland, wat de verspreiding van zijn geschriften echter niet stopt.
 • 1679 (59 jaar oud) - Antoni van Leeuwenhoek ontdekt met zijn zelfgemaakte microscoop de zaadcel. In 1680 wordt hij lid van de Royal Society.
 • 1680 (60 jaar oud) - Lodewijk XIV verklaart de Republiek de oorlog.

klik hier voor meer Nederlandse geschiedenis tijdens het leven van deze persoon.

bron wikipedia. Deze historische data is gedeeld onder de creative commons licensie.