Jacob Coehoorn

Jacob Coehoorn
Facts
 • functie - luitenant
Ancestors
   
?
 
 
?
  
  
  
?
 
  
 
  
?
 
 
?
  
  
  
?
 
Family Group Sheet - Spouse
Jacob Coehoorn (M)
Birth
Death
Marriage22 SEP 1667to Louwke Eeverts at Usquert
Father?
Mother?
Louwke Eeverts (F)
Birth
Death
Marriage22 SEP 1667to Jacob Coehoorn at Usquert
Father?
Mother?
CHILDREN
FAnna Maria Coehoorn
Birth
Death
MJan Coehoorn
Birth
Death
FMaria Coehoorn
Birth
Death
Evidence
Doop-, trouw- en begraafboek 1637-1811 Kerkelijke gemeente - Sappemeer, toegang 124, inventarisnummer 400, folio 81, http://www.allegroningers.nl
Lifetime Historical Events
 • 1648 (1 jaar oud) - Met de Vrede van Munster komt een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. De tekst van het Twaalfjarig Bestand wordt als uitgangspunt genomen, maar de Republiek wordt nu door Spanje als soevereine staat erkend. Ook wordt de vrije vaart op Indië gegund en wordt geen voordeel bedongen voor de katholieken.
 • 1652 (5 jaar oud) - In mei is de Nederlandse luitenant-admiraal Maarten Tromp wat traag om een Engelse vloot in het Kanaal te groeten door zijn vlag naar beneden te halen. De Engelsen staan erop in de Engelse wateren als eerste gegroet te worden. Als antwoord vuurt de Engelse generaal-ter-zee Robert Blake drie waarschuwingsschoten met scherp waarvan het derde de Brederode treft, wat het begin is van de Slag bij Dover. Op 10 juli verklaart het Engelse Parlement de oorlog. Latere gevechten in deze Eerste Engelse Oorlog worden over het hele Kanaal en zuidelijke Noordzee uitgevochten: de Slag bij Plymouth wordt in augustus gewonnen door vicecommandeur Michiel de Ruyter, de Slag bij de Hoofden bij de Theems wordt verloren door viceadmiraal Witte de With en de Slag bij de Singels in december wordt gewonnen door Tromp, waardoor Blake in het parlement vernederd wordt, aangezien hij had gedacht dat de oorlog voorbij was en het grootste gedeelte van de vloot naar de Middellandse Zee heeft gestuurd.
 • 1655 (8 jaar oud) - Christiaan Huygens ontdekt Titan, de grootste maan van Saturnus.
 • 1662 (15 jaar oud) - De welvaart in de Hollandse republiek bereikt een hoogtepunt. Amsterdam is uitgegroeid tot de belangrijkste handelsstad in de wereld en heeft meer dan 100.000 inwoners.
 • 1665 (18 jaar oud) - Anthoni van Leeuwenhoek slijpt zijn eigen lenzen en bouwt een microscoop en ontdekt daarmee microscopische diertjes.
 • 1665 (18 jaar oud) - Bernhard von Galen, bisschop van Munster, belegert Groningen.
 • 1666 (19 jaar oud) - Na de Nederlandse overwinning in de Vierdaagse Zeeslag (11 - 14 juni) lijkt het er even op dat Engeland al verslagen is, maar tot ieders verrassing kan het toch opnieuw een vloot uitrusten die sterk genoeg is om op 4 augustus in de Tweedaagse Zeeslag bij North Foreland de Nederlandse vloot aan de rand van de afgrond te brengen. De Republiek begint geldgebrek te krijgen, wat nog verergerd wordt door een Engelse raid die een handelsvloot op het Vlie verwoest.
 • 1672 (25 jaar oud) - Raadspensionaris van Holland Johan de Witt, de belangrijkste staatsman van dat moment, wordt samen met zijn broer Cornelis de Witt, lid van de Staten-Generaal, in Den Haag door een woedende menigte gelyncht. Dit gebeurde bij de Gevangenpoort, waar Cornelis zojuist gevangen is gezet wegens een vermeende beraming van een moordaanslag op Willem III. Die wordt met steun van de Oranjepartij tot stadhouder benoemd.
 • 1672 (25 jaar oud) - In maart Engeland verklaart de Republiek de oorlog, de Derde Engelse Oorlog.
 • 1673 (26 jaar oud) - De Eerste en Tweede Slag bij het Schooneveld en de Slag bij Kijkduin worden gewonnen door Michiel de Ruyter, waarna Engeland zich terugtrekt uit de strijd.
 • 1677 (30 jaar oud) - Spinoza overlijdt, waarna zijn levenswerk Ethica ordine geometrico demonstrata door vrienden wordt uitgegeven. Het leidt tot heftige debatten en na enkele maanden wordt een verbod op publicatie uitgevaardigd door de Staten van Holland, wat de verspreiding van zijn geschriften echter niet stopt.
 • 1679 (32 jaar oud) - Antoni van Leeuwenhoek ontdekt met zijn zelfgemaakte microscoop de zaadcel. In 1680 wordt hij lid van de Royal Society.
 • 1680 (33 jaar oud) - Lodewijk XIV verklaart de Republiek de oorlog.
 • 1695 (48 jaar oud) - Christiaan Huygens overlijdt. De wis-, natuur-, sterrenkundige en uitvinder was een van de eerste statistici en geldt als de uitvinder van het slingeruurwerk. Hij formuleerde onder andere botsingswetten in de mechanica, ontdekte de ringen van Saturnus en de maan Titan bij deze planeet en kwam als eerste met de golftheorie voor het verschijnsel licht.
 • 1700 (53 jaar oud) - 1 januari - Nederland gaat over op de gregoriaanse kalender.
 • 1705 (58 jaar oud) - Nicolaus Cruquius begint in Delft driemaal daags weermetingen uit te voeren: temperatuur, luchtdruk, vochtigheid en neerslag.

klik hier voor meer Nederlandse geschiedenis tijdens het leven van deze persoon.

bron wikipedia. Deze historische data is gedeeld onder de creative commons licensie.